Termotolerante colibakterier er et begreb inden for vandkvalitetsvurdering, der bruges til at måle den potentielle forurening af drikkevand med visse typer af bakterier. Disse bakterier tilhører familien Enterobacteriaceae, og der er specifikt fokus på en undergruppe kaldet colibakterier.
Termotolerante colibakterier er en indikator for forurening med fækalt stof i drikkevandet. Det betyder, at de findes i afføringen fra både mennesker og dyr, og hvis de er til stede i drikkevandet, kan det tyde på, at der er risiko for sygdomsfremkaldende mikroorganismer i vandet.
For at måle niveauet af termotolerante colibakterier bliver der taget vandprøver fra forskellige kilder, såsom boringer, vandhaner, eller vandforsyningsanlæg. Prøverne bliver derefter dyrket på specielle næringsmedier ved en bestemt temperatur, som disse bakterier kan vokse ved. Hvis der opstår kolonier af termotolerante colibakterier på medierne, kan mængden eller antallet af kolonier tælles og rapporteres som antal kolonidannende enheder per liter (KBE/l) eller som en talværdi.
Målingen af termotolerante colibakterier er en del af vandkvalitetskontrol for at sikre, at drikkevandet opfylder de sundhedsmæssige standarder og er sikkert at drikke. Høje niveauer af termotolerante colibakterier kan være tegn på, at der er sket en forurening af drikkevandet med afføring og kan indikere en risiko for vandbårne sygdomme.