Kimtal ved 37 grader er en måling, der udføres som en del af en drikkevandsprøve. Målingen bruges til at bestemme det totale antal levende mikroorganismer, der er til stede i prøven.
Kimtal er et udtryk for potentiel sundhedsrisiko, da nogle af mikroorganismerne kan være patogene eller forårsage sygdomme. Ved at udføre en kimtal-måling kan man identificere og kvantificere mængden af mikroorganismer i drikkevandet og vurdere om det er sikkert og egnet til forbrug.
Målingen udføres ved at fortynde drikkevandsprøven og derefter udså den fortyndede prøve på agarplader, som indeholder næringsrigt materiale til mikroorganismerne. Prøverne inkuberes ved 37 grader Celsius i et bestemt tidsrum (typisk 24-48 timer). Efter inkubationstiden tælles antallet af kolonier på pladerne, hvilket repræsenterer mængden af mikroorganismer i prøven.
Den tilladte grænse for kimtal ved 37 grader varierer fra land til land og afhænger af den nationale lovgivning og kravene til drikkevandskvalitet. Resultaterne fra kimtal-målingen bruges til at vurdere vandkvaliteten og eventuelt iværksætte nødvendige tiltag for at sikre et sikkert drikkevand.