I en drikkevandsprøve måles mængden af "olie og fedt" for at vurdere indholdet af uønsket forurenende stoffer i drikkevandet. Olie og fedt kan være til stede i drikkevand som følge af forskellige årsager, f.eks. lækage fra oliebeholdere, spildevand, industriel forurening eller landbrugsaktiviteter.
Mængden af olie og fedt i drikkevandsprøver måles normalt ved hjælp af en teknik kaldet gravimetrisk analyse. Denne metode indebærer at filtrere prøven for at adskille eventuelle partikler af olie og fedt fra vandet. Derefter tørres og vejes partiklerne for at bestemme mængden af indholdet.
Resultatet angives normalt i milligram (mg) pr. liter (L) eller mikrogram (?g) pr. liter (L) og kan sammenlignes med fastsatte retningslinjer eller grænseværdier for at vurdere, om prøven opfylder de fastsatte standarder for drikkevand.
Det er vigtigt at måle og overvåge indholdet af olie og fedt i drikkevand for at sikre, at vandet er sikkert at drikke og ikke udgør nogen sundhedsrisiko. Høje niveauer af olie og fedt kan forårsage smag og lugtproblemer i vandet og kan også være giftige eller kræftfremkaldende, hvis de indtages over længere tid. Derfor er det vigtigt at holde disse stoffer på et så lavt niveau som muligt for at beskytte folkesundheden.