Carbonat er en betegnelse for et kemisk ion eller en forbindelse, der indeholder carbonat-ionet (CO3^2-). Når det kommer til drikkevand, kan "carbonat" henvise til forskellige målinger relateret til carbonat-ionet.
En drikkevandsprøve kan måle koncentrationen af carbonater i vandet. Disse carbonater kan have forskellige kilder, såsom naturlige mineraler eller opløst kuldioxid. Carbonater kan bidrage til vandets pH-niveau og alkalinitet.
Desuden kan en carbonatmåling i drikkevand også indikere den potentielle for korrosion. Hvis vandet har højere carbonatkoncentrationer, tendens metaloverflader til at blive mere beskyttede mod korrosion.
I en drikkevandsprøve kan man også måle det samlede carbonat-hårdhed, som er et udtryk for mængden af carbonationer i vandet. Carbonat-hårdhed kan have betydning for vandets egnethed til industriel brug eller forbrug gennem forskellige vandbehandlingsmetoder.
Det er vigtigt at kontrollere carbonatniveauer i drikkevand for at sikre, at det er sikkert at indtage og opfylder de nødvendige standarder for sundhed og kvalitet. Drikkevandet skal generelt have passende carbonatkoncentrationer for at opretholde en sund pH-værdi og undgå korrosion eller ophobning af skadelige mineraler.